بی‌تدبیری مسئولان شرکت پخش فراورده‌های نفتی در افزایش انفجاری قیمت کپسول گاز

ابتدای آذرماه امسال خبری مبنی بر دونرخی شدن گاز مایع منتشر شد و مطابق این خبر اعلام شد بر اساس تکلیف مجلس در بودجه ۱۴۰۲ به دولت، توزیع گاز مایع برای مصرف‌کنندگان فاقد گاز شهری بدون تغییر با نرخ مصوب یارانه‌ای و برای سایر متقاضیان ‌با نرخ «فوب» خلیج‌ فارس یعنی به قیمت آزاد انجام می‌شود.‌


به گزارش پایگاه خبری بازتاب خراسان،به گفته مسئولان شرکت پخش فراورده‌های نفتی خانوارهایی که گاز خانگی ندارند باید در سامانه «سدف» نام‌نویسی کنند تا با قیمت مناسب گاز مایع در اختیار آن‌ها قرار بگیرد. مسئولان هدف از دونرخی کردن و به عبارت دیگر آزادسازی قیمت گاز مایع را ساماندهی سازوکار توزیع گاز مایع، جلوگیری از قاچاق، بهینه‌سازی و مدیریت مصرف عنوان کرده‌اند وبا این خبر به یک‌باره قیمت گاز مایع آزاد به حدود ۱۰ برابر افزایش یافت.

در این خصوص مالک شریعتی، نماینده مجلس در نامه‌ای به رئیس‌جمهور نسبت به عواقب افزایش یک‌باره قیمت گاز مایع ابراز نگرانی کرد و افزود: «متأسفانه وزارت نفت و سازمان برنامه به جای عمل به مصوبات متعدد مجلس و رئیس‌جمهور، در را بر همان پاشنه قبلی می‌چرخانند و تصمیم دارند از طریق آزادسازی قیمت، مانع قاچاق و جبران زیان پالایشگاه‌های نفت شوند».

نجابت، نماینده مردم شیراز نیز ضمن انتقاد از بی‌تدبیری وزارت نفت در اجرای این سیاست و آشفته‌سازی زندگی قشر محروم جامعه با افزایش قیمت چندین برابری و عدم توزیع مناسب ‎سیلندر گاز مایع و نفت سفید، افزود: «وقتی تولید گاز مایع در کشور ۵/۲ برابر مصرف است و بخشی از گاز مایع فلر می‌شود چرا دقیقاً با آغاز فصل سرما، زمانی که بستر توزیع گاز مایع سهمیه‌ای با اخلال مواجه است به فکر اصلاح نرخ مازاد بر سهمیه افتاده‌اند؟ شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی با گره زدن زندگی اقشار مردم به سامانه‌های تودرتو و گیج‌کننده به دنبال چیست؟».

بررسی‌ها نشان می‌دهد مشکلات متعددی در اجرای این طرح وجود داشته و دارد که موجب نارضایتی و سردرگمی مردم به ویژه در مناطق محروم شده است. براساس آمار وزارت نفت، بیش ‌از ۹۵درصد از مناطق مسکونی کشور گازرسانی شده است، با این حال هنوز در هر استان روستاهای بسیاری به دلایل مختلفی نظیر کمبود اعتبار، سخت‌گذر بودن و... گازرسانی نشده‌اند از جمله در مناطق مرزی و سردسیر کشور نظیر سیستان و بلوچستان، اهواز، کرمان، آذربایجان غربی، استان‌های خراسان شمالی و جنوبی به این صورت است .

از سوی دیگر در حاشیه برخی شهرهای بزرگ نیز به دلیل مشکلات سکونتگاه‌های غیررسمی، لوله‌کشی گاز صورت نگرفته و بسیاری از اتباع و مردم محروم در این مناطق سکونت دارند و بسیاری از اصناف در مناطق شهری و یا روستایی نظیر نانوایی‌ها و بخش‌های تجاری نیز از کپسول گاز مایع استفاده می‌کنند و این وضعیت موجب شده بسیاری از روستاییان و ساکنان حاشیه شهرها و حتی شهرهای بزرگ کشور مجبور به استفاده از کپسول‎های گاز مایع شوند.


با وجود این در اجرای این طرح اطلاع‌رسانی مناسبی اساساً صورت نگرفته و مردم بسیاری از مناطق کشور غافلگیر شده‌اند. سامانه سدف و پیچیدگی‌های نام‌نویسی و بررسی و دریافت گاز یارانه‌ای و مشخص نبودن میزان سهمیه را نیز باید به این مسئله افزود.

بررسی‌ها از نارضایتی‌های زیاد شهروندان در مناطق مختلف کشور حکایت دارد که چه بسا در صورت نبود تدبیر به مشکلات امنیتی منجر شود.

ضروری است مسئولان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده‌های نفتی؛ قیمت گاز مایع، نفت و نظام توزیع را هر چه سریع‌تر اصلاح و به دلیل ایجاد مشکل در روزهای گذشته از مردم عذرخواهی کنند.


منبع : قدس آنلاین