«کله کوب» یک ظرفیت بین المللی برای معرفی تاریخ وتمدن ایران است

 محوطه باستانی کله کوب آیسک در شهرستان سرایان استان خراسان جنوبی، یک ظرفیت بین المللی وجهانی برای معرفی تاریخ وتمدن ایران است.


به گزارش پایگاه خبری بازتاب خراسان ،دکتر «عزیزی خرانقی» گفت :  محوطه کله کوب در شرق ایران و در استان خراسان‌جنوبی یکی از معدود محوطه‌های پیش‌از تاریخ است که شواهد باستان شناختی و توالی فرهنگ‌های مختلف از هزاره پنجم تا دوم پیش ‌از میلاد را در خود جای داده است.  براساس مطالعات صورت گرفته ، وسعت آن بالغ ‌بر هفت هکتار تعیین شده است.

مسئول گروه کاوش افزود : فصول گذشته کاوش در این منطقه که به ثبت ملی نیز رسیده است با هدف شناخت توالی فرهنگی و لایه نگاری محوطه انجام می شود.

به گفته وی، متأسفانه این محوطه در سال‌های گذشته و قبل ‌از شناسایی، توسط کشاورزان،  تخریب و تسطیح و آثار تاریخی درمحدوده گسترده ای پراکنده شده‌اند و کاوش در محوطه را بسیار پیچیده و دشوار کرده است.

مسئول گروه پژوهشی تصریح کرد : به‌همین دلیل قبل‌از شروع کاوش در فصل دوم در سال 98، مطالعات ژئوفیزیک در این محوطه در دو مرحله توسط دکتر «کوروش محمدخانی» استاد گروه باستان شناسی دانشگاه شهید بهشتی انجام شد و بر اساس مطالعات انجام‌شده مکان‌هایی جهت کاوش و ادامه فعالیت پژوهشی در این محوطه انتخاب گردید.در مجموع حدود 300متر مربع از این محدوده قابل کاوش است.


به گفته «عزیزی» ، از یکی از ترانشه های کاوش شده در سال 98 بقایای معماری خشتی منظمی شناسایی شد ولی متأسفانه به دلیل کمبود اعتبار و اتمام زمان کاوش ادامه کاوش در این محل به فصل بعدی موکول شد.


وی خاطرنشان کرد :در سال 1401، سومین فصل کاوش‌های این محوطه با هدف گسترش کاوش در محل این ترانشه به منظور شناسایی بهتر و دقیق‌تر بقایای معماری کشف‌شده از فصل قبل ، انجام شد که دستاورد های خوبی داشت که علاوه بر انتشار گزارشات، مقالات ومستند سازی، توسط پژوهشگاه میراث فرهنگی کتاب ونتایج داده ها در سال‌جاری منتشر خواهد شد.


مسئول گروه پژوهشی افزود:این محوطه دارای توالی لایه نگاری مناسبی است؛ ولی مهم‌ترین دوره فرهنگی شناسایی‌شده در آن شواهدی از آثار فرهنگی آغاز شهرنشینی و هزاره چهارم پیش ‌از میلاد است که در دنیای باستان‌شناسی به نام دوره اوروک یا شوش ، آغاز ایلامی، شناخته می‌شود.به گفته وی، شاخصه این فرهنگ‌ سفال‌های لبه واریخته، سینی‌های بانشی، ظروف دسته دماغی و همچنین سفال‌های لوله‌دار و آبخیزداری هستند که در منطقه بین‌النهرین، خوزستان، فلات مرکزی و جنوب شرق ایران به‌خوبی شناخته‌شده هستند؛ ولی نکته مهم این است که در شرق ایران برای اولین‌بار چنین شواهد تاریخی بدست می‌آید.


 به گفته وی، درکاوش در فصل سوم، بقایای بیشتری از معماری صنعتی و دیوارهای خشتی شناسایی‌شده همچنین علاوه‌بر یافته‌های سفالی که نشان‌دهنده حضور فرهنگ‌های مذکور است؛ شواهدی از مدیریت اداری و حسابداری نیز به‌دست‌آمده که نشان دهنده این است که کله کوب به سطح پیچیدگی اجتماعی و مدیریت منابع مالی دست‌یافته است.

علام آمادگی میراث فرهنگی شهرستان سرایان برای جذب اعتبارات پژوهشی در حوزه باستان شناسی

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان سرایان در نشست خبری کاوش باستان شناسی محوطه تاریخی کله کوب آیسک از آمادگی این اداره برای جذب اعتبارات پژوهشی وتداوم کاوش های باستان شناسان در محوطه تاریخی کله کوب آیسک خبرداد.


 مهندس «محمد عرب» با اشاره به جایگاه ارزنده کله کوب در تاریخ وتمدن ایران ولزوم کاوش های جدید در این محوطه گفت :متاسفانه به دلیل محدودیت منابع اعتباری روند کاوش واکتشاف در این محدوده هفت هکتاری به کندی انجام می شود.


وی به ظرفیت این مجموعه برای جذب گردشگر وحتی توریست های خارجی بویژه باستان شناسان اشاره کرد و خواستار برنامه ریزی مسئولان برای ایجاد سایت موزه ومسقف کردن محدوده های اکتشاف وکاوش دوره ای شد.


کد خبرنگار : 100

برنامه رادیویی