حفظ در مرمت خانه تاریخی داروغه ، هویت ساختاری و ظاهری + عکس

خانه تاریخی داروغه مشهد یکی از جاهای دیدنی مشهد به شمار می‌رود که با معماری زیبا و عجیب خود، چشم‌انتظار گردشگران است.


گزارشی از : حمید رضا تاکی ، عکاس : محسن بخشنده ، احمد حسنی


به گزارش پایگاه خبری بازتاب خراسان ،در سفر به شهر مشهد، زیارت حرم مطهر امام‌ رضا (ع)، اما بازدید از خانه‌های قدیمی و تاریخی با معماری‌های زیبا معمولا در برنامه سفر هر گردشگری به چشم نمی‌خورد. بناها و خانه‌های تاریخی، نشان از اصالت و هویت هر شهری دارند و قدمت، فرهنگ و تمدن آن سرزمین را به نمایش می‌گذارند. برخی از این بناهای تاریخی و قدیمی در طول زمان آسیب دیده‌ و تخریب شده‌اند؛ اما بسیاری از آن‌ها توسط سازمان میراث فرهنگی یا سازمان‌های دیگر مرمت شده‌ و اصالت خود را حفظ کرده‌اند.

تاریخچه ساخت خانه داروغه

خانه تاریخی داروغه مشهد که یکی از جاهای دیدنی مشهد به شمار می‌رود، در اواخر دوره قاجار به دستور آخرین داروغه شهر ساخته شد. یوسف خان هراتی اولین رئیس نظمیه پس از مشروطه بود که دستور ساخت این خانه را به‌منظور اقامت شخصی و پذیرایی‌های رسمی از مهمانان خود صادر کرد. یوسف خان چند سالی در این خانه زندگی کرد و سپس این خانه تا سال ۱۳۶۰ در اختیار ورثه او قرار گرفت.

در سال ۱۳۶۶ شمسی هیئت روستای شهیدیه میبد یزد، خانه داروغه را از ورثه خریداری کردند و تا مدت‌ها از این خانه برای برگزاری مراسم مذهبی استفاده می‌کردند. کم‌کم این خانه به فراموشی سپرده شد و در معرض نابودی قرار گرفت.

سپس در طرح بهسازی و نوسازی شهر مشهد واقع شد. خانه داروغه در سال ۱۳۸۱ شمسی با شماره ثبت ۶۳۵۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. این بنای تاریخی در سال ۱۳۹۱ توسط شهرداری منطقه و شرکت عمران و مسکن‌سازان ثامن با مبلغ ۳۷ میلیارد ریال خریداری شد و مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت.

تاریخچه مرمت

خانه داروغه از بناهای تاریخی و مکان های دیدنی استان خراسان رضوی است که در بافت تاریخی شهر مشهد در محدوده‌ای به وسعت ۳۶۶ هکتار قرار دارد. این محدوده در سال ۱۳۷۹ در طرح نوسازی شهر مشهد قرار گرفت.
بسیاری از خانه‌های این محدوده خریداری شدند و ساکنان بومی این محله کوچ کردند، خانه‌های قدیمی تخریب و به‌جای آن‌ها ساختمان‌های ۱۰ تا ۱۲ طبقه تجاری برافراشته شدند. تنها ۴۱ بنا با وسعت حدود سه هکتار (یعنی کمتر از یک درصد بافت) باقی ماند که خانه داروغه نیز یکی از آن‌ها بود.


در این زمان بود که یک گروه معماری، تصمیم به مرمت این خانه و برخی دیگر از بناهای تخریب نشده این منطقه گرفتند. سپس شرکت مسکن سازان ثامن این خانه را که در معرض نابودی قرار گرفته بود این خانه خریداری کرد و عملیات مرمت خانه داروغه در سال ۱۳۹۱ آغاز شد. هدف از مرمت خانه داروغه نگه‌داری از بناهای تاریخی و فرهنگی شهر مشهد و نمایش آن به زائران و گردشگران شهر بوده است.

حفظ در مرمت خانه تاریخی داروغه مشهد، هویت ساختاری و ظاهری

در طول مراحل عملیات مرمت خانه تمام تلاش معماران و کارشناسان مرمت‌‌کار بر این بود که هویت خانه از نظر ساختاری و ظاهری به‌طور کامل حفظ شود. در مرمت خانه داروغه از مصالح ساختمانی با کیفیت و به‌روز استفاده شد. همچنین از مصالح خانه‌های قدیمی تخریب‌شده این منطقه نیز بهره گرفتند تا ظاهر قدیمی و اصیل خانه از بین نرود.

در مرمت خانه داروغه قسمت‌های جدیدی نیز به خانه اضافه شد که این بخش‌ها از قسمت قدیمی خانه مجزا و برای بازدیدکنندگان قابل تشخیص است. در اجرای کار مرمت این خانه از تجربه کارشناسان حرفه‌ای در زمینه معماری، باستان‌شناسی، مستندنگاری و مرمت آثار تاریخی بهره گرفته شد. این کار با بودجه یک میلیارد تومان در سال ۱۳۹۴ شمسی به پایان رسید و این خانه به‌عنوان زیباترین خانه مرمت یافته در شهر مشهد بازگشایی شد.

خانه تاریخی داروغه مشهد برنده جایزه حفظ آثار تاریخی از یونسکو

طرح مرمت خانه داروغه به‌حدی زیبا و حرفه‌ای صورت گرفت که در سال ۲۰۱۶ میلادی جایزه آسیا -اقیانوسیه از سازمان یونسکو را از آن خود کرد. این جایزه از میان ۱۳ طرح حفظ آثار تاریخی و میراث فرهنگی کشورهایی مانند استرالیا، هند، چین، ژاپن و پاکستان به خانه داروغه تعلق گرفت و مایه فخر و مباهات ایران شد. امروزه خانه داروغه با فضاهای اداری و موزه در انتظار بازدیدکنندگان و علاقه‌مندان به آثار تاریخی است.

معماری و پلان خانه تاریخی داروغه 

خانه تاریخی داروغه مشهد در زمینی به مساحت ۱۱۰۰ مترمربع قرار دارد. معماری این بنا تلفیقی از معماری ایرانی و روسی است. این خانه در ابتدای کوچه داروغه قرار دارد و درب ورودی آن در ضلع جنوبی خانه واقع شده است. به‌محض عبور از درب خانه و ورود به حیاط متوجه می‌شوید که این خانه حدود ۷۵ سانتی‌متر از سطح کوچه پایین‌تر است.

در حیاط خانه داروغه حوضی زیبا و دو باغچه کوچک توجه شما را جلب می‌کند. سپس نمای خانه‌ای دوطبقه را مشاهده می‌کنید که دو ضلع نشیمن و یک ضلع غلام‌‌رو به هم متصل دارد. این خانه به‌گونه‌ای ساخته شده که ضلع شمالی، شرقی و غربی حیاط را به‌طور کامل پوشانده است. در معماری به این شیوه «سه طرف ساخت» می‌گویند. این شیوه معماری در بیشتر خانه‌های تاریخی ایرانی مشهود است.

خانه داروغه پلکان با نرده فلزی

طرح تراس و پله‌هایی که در دوطرف بنای خانه داروغه قرار دارد از معماری روسی الگوبرداری شده است. برخی از تزیینات به‌ کار رفته در این خانه مانند کاشی‌کاری‌های هفت رنگ در نمای خانه، تزیینات چوبی در سقف اتاق‌ها، تندیس‌هایی به‌شکل شیرهای بالدار، فرشته‌ها و تندیس‌های قالبی گچی همه نشان از معماری روسی دارد.

در قسمت شمالی خانه داروغه، ایوانی با چهار ستون مشاهده می‌کنید که ستون‌ها جلوتر از ایوان هستند و به کف حیاط می‌رسند. این ستون‌ها آجرکاری زیبایی دارند. در دو طرف ایوان شمالی دو پلکان به‌صورت مورب و با نرده‌های ظریف فلزی به چشم‌ می‌خورند. در بخش غربی این خانه ایوانی ستون‌دار می‌بینید که با کاشی‌های هشت‌ضلعی و بیضی با نقش‌های گل و گیاه تزیین شده‌اند. در بالای این ایوان جمله «بسم‌الله الرحمن الرحیم» و عبارت «محمد (ص) شمع جمع آفرینش» حک شده‌اند.

قسمت های مختلف خانه داروغه 

خانه داروغه مشهد به‌گونه‌ای طراحی و معماری شده است که نیازهای ساکنان آن به کمک نیروهای طبیعی به‌ وسیله انرژی باد، آب و خورشید تامین شود. در این خانه دو قسمت تابستان‌نشین و زمستان‌نشین وجود دارد که هرکدام برای استفاده در فصل‌های مختلف به کار می‌ر‌ود. قسمت زمستان‌نشین رو به آفتاب قرار دارد تا بتوان در فصل‌های سرد از نور و انرژی خورشید بهره گرفت. مطبخ نیز در این قسمت خانه قرار گرفته است. در زیرزمین نیز وسایل گرماساز واقع شده است تا به‌وسیله آن‌ها دمای خانه گرم و مطبوع شود.

بخش تابستان‌نشین و زمستان‌نشین

قسمت عجیب دیگر خانه داروغه وجود پنجره‌های دوجداره و شومینه در قسمت زمستان‌نشین است که از نخستین‌های این خانه به شمار می‌رود و بسیار هوشمندانه به نظر می‌رسد.

برخلاف خانه‌های قدیمی که بخش تابستان‌نشین و زمستان‌نشین در دو طرف حیاط قرار می‌گیرد، در خانه داروغه هر دو بخش تابستان‌نشین و زمستان‌نشین در هر دو طرف حیاط ساخته شده است.

قسمت تابستان‌نشین خانه داروغه پشت به آفتاب قرار دارد. وجود اتاق‌های بادگیر و حوض آب سنتی، فضای خانه را در تابستان خنک و دل‌پذیر می‌کنند. اولین حمام اختصاصی نیز به خانه داروغه تعلق دارد؛ چراکه در آن زمان مردم به حمام عمومی می‌رفتند و خانه‌ها حمام اختصاصی نداشتند. به‌غیر از دو بخش نشیمن و یک ضلع غلام‌رو، از دیگر قسمت‌های خانه تاریخی داروغه می‌توان به دو طبقه نانوایی اختصاصی، اتاق ‌های بادگیر، حوض سنتی، مطبخ و سرداب اشاره کرد.

مطبخ این خانه در حال حاضر به‌عنوان قهوه‌خانه سنتی استفاده می‌شود و در بخش دیگری از خانه یک عکاس‌خانه احداث شده است. در طول بازدید در طبقه اول خانه داروغه می‌توانید از صنایع دستی و نقره‌جاتی که به‌ فروش گذاشته شده است یکی را به یادگار از این خانه انتخاب کنید.





مسیر دسترسی

برای دسترسی به خانه داروغه مشهد با استفاده از مترو باید خط یک را سوار و در ایستگاه ۱۷ شهریور پیاده شوید. در خیابان وحدت به میدان حججی می‌رسید. وارد شارستان رضوی شوید. پس از یک کیلومتر، مسجد مسگرها دیده می‌شود. وارد راسته حوض مسگران شوید. خانه داروغه در ابتدای کوچه قرار دارد.