- هشتمین همایش ملی "حکیم حاج ملاهادی سبزواری" با عنوان "طراحی و آسیب شناسی برنامه درسی و متون آموزشی فلسفه اسلامی"، هشتم اسفندماه همزمان با روز ملی بزرگداشت آن حکیم، به میزبانی دانشگاه حکیم در سبزوار برگزار میشود .
به گزارش پایگاه خبری بازتاب خراسان ، رییس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه حکیم سبزواری روز شنبه طی گفتگویی، هدف از برگزاری این همایش را گرامیداشت مقام فلسفی حکیم سبزواری و فراهم آوردن زمینه لازم برای ارتقای آموزش فلسفه اسلامی عنوان کرد.
سیدمحمدکاظم علوی اظهار داشت: آیین افتتاحیه این همایش ملی، صبح روز دوشنبه در تالار استاد محمدتقی شریعتی دانشگاه حکیم سبزواری با سخنرانی شخصیت های علمی و فرهنگی کشوری و محلی، از جمله دکتر قراملکی استاد دانشگاه تهران و دکتر شالویی رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران برگزار می شود.
وی رونمایی از کتابچه و لوح فشرده چکیده مقالات همایش و ارائه گزارشی از دیجیتال سازی و آرشیو نسخه های خطی مدرسه حکیم سبزواری (فصیحیه) و دیگر کتابخانه های سبزوار را از دیگر برنامه های این همایش ملی برشمرد.
به گفته وی پس از داوری مقالات رسیده به دبیرخانه، ۶۳ چکیده مقاله مورد پذیرش قرار گرفت که از این تعداد، ۱۶ مقاله در روز همایش در قالب پنج پنل علمی، ارائه خواهد شد.
همچنین با همکاری انجمن علمی فلسفه دینی معاصر، پنل اختصاصی "فلسفه دین" توسط چهار نفر از استادان برجسته کشور، در روز همایش برگزار میشود.
مراسم پایانی این همایش ملی نیز عصر همان روز در محل آرامگاه حکیم سبزواری، واقع در میدان کارگر سبزوار، همراه با عطرافشانی مزار حکیم و ادای احترام به مقام وی و خواندن دیوان اشعار وی برگزار می شود.
حکیم سبزواری، دانشمند، فیلسوف، شاعر و فقیه ایرانی در سال ۱۲۱۲ هجری قمری در شهر سبزوار به دنیا آمد و پدرش حاج میرزا مهدی سبزواری یکی از دانشمندان علوم اسلامی بود.
وی پس از فراگیری علوم مقدماتی، برای تکمیل درس به مشهد رفت و پس از آن برای تحصیل عرفان و فلسفه راهی اصفهان شد و در جلسات درس استادانی از جمله ملاحسین سبزواری، علامه محمد ابراهیم کلباسی، آقا شیخ محمدتقی شیرازی، ملاعلی مازندرانی، نوری اصفهانی و ملااسماعیل کوشکی حاضر شد.
ملاهادی در سال ۱۲۴۲ به مشهد بازگشت و پنج سال در حوزه علمیه مشهد و مدرسه حاج حسن مشغول تدریس شد و شاگردان چندی را آموزش داد که از میان آنها می توان به محمدکاظم خراسانی، میرزاحسین سبزواری، ملامحمدکاظم سبزواری، حسین مجتهد سبزواری، عبدالکریم قوچانی، سلطان محمد گنابادی (سلطان علیشاه)، حسن حکیم داماد و محمد یزدی معروف به فاضل یزدی اشاره کرد.
حاج ملاهادی سبزواری علاوه بر احاطه بر علوم عقلی و فلسفی، غزلهای حِکمی و عرفانی هم می سرود و در شعر به "اسرار" تخلص می کرد.
حکیم سبزواری عصر روز بیست و پنجم ذی الحجه سال ۱٢۸۹ قمری در سن ۷۷ سالگی درگذشت و بنای آرامگاه وی در ضلع جنوبی میدان کارگر شهر سبزوار واقع است.
وی را درخشانترین چهره فلسفی ایران در قرن سیزدهم هجری، یکی از بزرگترین شارحان حکمت متعالیه و فیلسوفی بزرگ لقب داده اند که آثارش در فهم حکمت صدرایی و نیز اندیشه های فیلسوفان بعد از او تاثیر چشمگیری داشته است.
حاج ملاهادی به عنوان خاتم الفلاسفه در عالم فلسفه ایرانی، اسلامی شناخته می شود که نقش ارزنده ای در شرح و بسط فلسفه اسلامی داشته است و کتابها و آثار بسیار خوبی در این باره تالیف کرده که شاخصترین این آثار کتاب "شرح منظومه" است که شامل تمام قسمتهای فلسفه اسلامی اعم از منطق، حکمت نظری و حکمت عملی است.